Günlük yaşadıklarımıza dair rutin döngüleri unutmak ise sorun değil aksine beynimizi, hafızamızı yormamış oluruz ki, muazzamdır. Sorun olarak, eksiklik olarak kabul edebileceklerimiz ise hayati öneme sahip aklımızda durmasını istediklerimiz ve hayati önemi olmasa da hatırımızda durmasını, hafızamızda kayıtlı kalmasını istediklerimizdir aksi halde hafızamız tüm yaşadıklarımızı hatırlamaya kapasite olarak yetersizdir. Tıp bilim dalı unutma sorunundan uzak yaşamamız için beslenme önerileri ve beyin ve hafıza eksersizleri öneriyorlar, gözden geçirmekte fayda var.
Unutma konusunda etkili bir yaklaşımı, saptamayı “Leonardo Da Vinci” yapmış. "Öğrendiklerimizi bir süre sonra neden unutuyoruz?" sorusuna büyük ressam Leonardo Da Vinci şöyle bir yorum getirmiş.
Da Vinci'nin Öğrendiklerimizi Neden Unuttuğumuza Dair Sade Açıklaması:
"ortalama bir insan görmeden bakmakta, duymadan dinlemekte, hissetmeden dokunmakta, tat almadan yemekte, fiziki bilince ulaşmadan hareket etmekte, kökü alma bilincine varamadan nefes almakta ve düşünmeden konuşmaktadır, böyle duyusal körlükte hafızanın evrenle ilişkisi kesilir."
Leonardo da vinci, verimli bir öğrenmenin beş duyu organın çok iyi kullanılmasıyla mümkün olacağını savunmuş, onunla ilgili şöyle söylenirdi:
"o yaptığı iş ne olursa olsun bütün duyularını o ana odaklanıyordu. Resim yaparken o kadar yoğunlaşırdı ki adeta resmin dışında hiçbir şeyi görmez, duymaz ve hissetmezdi. Kitap okurken gözlerini açabileceği kadar açar, zihnindeki bütün hayalleri durdurur ve beynini tümüyle okuduğu yazıya odaklardı. Müzik dinleyeceği zaman da müziğin vereceği zevki iliklerine kadar hissederdi.
..
Duyumsamak ve alakalı görüntü ve sesi benimsemek, hissetmek durumu unutmayı zayıf kılmaktadır, kişisel deneyimim böyledir. Unutmak istemediklerimiz için sahiplenme ve o mevzunun içerisine kendimizi de koymalıyız, koymalıyız ki bizimle yaşasın, düşündüklerimiz arasında yerini alsın, kaybolmasın. Yazdıklarımın hiçbir bilimsel dayanağı yoktur, kişisel deneyimlerimi ve kendimle alakalı tespitlerimi paylaştım, hepsi bu.
UNUTMAK EKSİKLİK Mİ!
Paylaş